Jakie rośliny jadalne uprawiać w szklarni?
Artykuł powstał przy pomocy Investdom.pl.
Kiedy decydujemy się na szklarnie w swoim ogrodzie, chcemy w pełni skorzystać z panujących w niej warunków, pozwalających na zebranie świetnej jakości plonów. Poniżej lista roślin jadalnych, które pozwolą nam maksymalnie wykorzystać potencjał naszego przyspiesznika.
Pomidory – wszyscy kochamy pomidory. Wynika to z ich walorów smakowych i uniwersalności, mogą bowiem stanowić element niezliczonej ilości potraw. Nawet dysponując niewielką szklarnią warto pomyśleć o posadzeniu kilku różnych odmian, od Gigantów aż po maleńkie koktajlówki.
Ogórki – chyba najbardziej kojarzone ze szklarnią warzywo, ponieważ tylko tam mogło uzyskać optymalne warunki do rozwoju. Współczesne odmiany są już tak wytrzymałe, że można je uprawiać również w ogródku. Niemniej nadal warto znaleźć miejsce na ogórka, chociażby dlatego, że zbiory uzyskamy wcześniej.
Zioła – jednym z największych plusów posiadania szklarni jest niewątpliwie dostęp do świeżych ziół przez cały rok. Oprócz znanych nam bazylii, ziół prowansalskich, czy oregano można spróbować zasadzić coś bardziej egzotycznego jak choćby trawę cytrynową, mizunę, czyli japońską musztardę limonkową albo shiso.
Melony – dlaczego? Bo uprawia się je bardzo łatwo i są przepyszne! Co prawda kwiaty trzeba mozolnie zapylać ręcznie (przy użyciu np. pędzelka), ale trud na pewno się opłaci, z łatwością można bowiem wyhodować piękne i wielkie owoce.
To tylko kilka przykładowych propozycji, decydując się na szklarnie w swoim ogródku będziesz niemal nieograniczone możliwości uprawy. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia!
Zobacz najpiękniejsze domy Brzeg.